Klimaträtt logo
  • Hem
  • Om Projektet
  • Recept
  • Nyheter och press
  • Hem
  • Om Projektet
  • Recept
  • Nyheter och press
  • 4 port
  • Lätt
  • tid: 45 min

Matvete med blomkål, mandel och avokado

Matvete med blomkål, mandel och avokado

Ljuvligt ljummen sallad som mättar miljösmart.

Matvete med blomkål, mandel och avokado

Ingredienser

Rostade kikärter
2 förp (à ca 400 g) kokta kikärter
1 msk olivolja
salt och svartpeppar
1 dl skållad mandel

Matvete- och blomkålssallad
Ca 800 g blomkål eller romanesco
1 röd paprika
4 portioner matvete

Limedressing
2 lime
5 msk olivolja
1 kruka mynta

Avokadokräm
2 avokado
1–2 krm chiliflakes

Så här gör du

  1. Rostade kikärter: Skölj kikärterna och låt dem rinna av ordentligt.
    Rosta dem sakta i olivoljan i en stekpanna, rör om då och då.
    Smaksätt med salt och peppar. Blanda mandeln med kikärterna.
  2. Matvete- och blomkålssallad: Ansa blomkålen och riv den på den
    grova sidan på rivjärnet. Dela, kärna ur och strimla paprikan.
  3. Koka matvetet enligt anvisningen på förpackningen.
  4. Limedressing: Skölj limen, riv det yttersta av skalet och pressa ur
    saften av 1 lime. Blanda limeskal och -saft med olivoljan. Plocka och
    hacka myntan grovt.
  5. Avokadokräm: Dela, ta bort kärnan och gröp ur avokadon. Lägg
    avokadoköttet i en bunke och mosa det med en gaffel tillsammans
    med 2 msk av limedressingen och eventuellt chiliflakes. Smaksätt
    med salt och peppar.
  6. Matvete- och blomkålssallad: Blanda matvete, blomkål och paprika
    med resten av limedressingen och myntan. Lägg matvetesalladen på
    ett fat, toppa med kikärter och avokadokräm.

Tips: Avokadokräm kan ha hälften så stor klimatpåverkan som crème fraiche.

Klimatsmarta
recept

Välkommen till ett gott och mer klimaträtt matliv. Vad du äter kan göra stor skillnad för miljön och klimatet. Men också för dig själv. För så fiffigt har naturen ordnat det, att när du minskar på köttportionerna och äter mer grönsaker, miljömärkt och närodlat mår både du och jorden bättre. Och ju mindre mat du slänger, desto gladare blir plånboken.

Klicka på länkarna nedan för att se fler klimatsmarta recept på ica.se!

  • Mat för klimatet
  • Klimaträtta recept
  • Klimatanpassade recept
  • Återvinn ditt matsvinn
  • Ärt- och potatissamosas med morot- och cashewsallad
    Ärt- och potatissamosas med morot- och cashewsallad
  • Bön- och rödbetsbiffar med pumpafröpistou, tomat och potatisgnocchi
    Bön- och rödbetsbiffar med pumpafröpistou, tomat och potatisgnocchi
  • Cannellonigratäng med kronärtskockssallad
    Cannellonigratäng med kronärtskockssallad
  • Majs och zucchiniplättar med paprika-, bön- och olivsallad
    Majs och zucchiniplättar med paprika-, bön- och olivsallad
  • Matvete med blomkål, mandel och avokado
    Matvete med blomkål, mandel och avokado
  • Morots- och palsternacksbröd med oliver
    Morots- och palsternacksbröd med oliver
  • Nudlar med svartkål, purjolök och soja
    Nudlar med svartkål, purjolök och soja
  • Pasta med timjandoftande morotssås och bönsallad
    Pasta med timjandoftande morotssås och bönsallad
  • Potatis- och pumpasoppa med linsspread
    Potatis- och pumpasoppa med linsspread
Klimaträtt logo

Klimaträtt är ett samarbete mellan elva partners vars syfte är att främja idéer som bidrar till ett hållbart samhälle. Vi som står bakom Klimaträtt tycker att pilotprojektet i Uppsala gett oss viktiga lärdomar inför framtiden och tror att resultaten också är spännande för de boende själva, allmänheten och andra aktörer som vill bidra till att förenkla ett klimaträtt liv.

Vi uppskattar det intresse du visat genom ditt besök på webbplatsen. Kontakta gärna info@klimatratt.se om du har frågor.

  • © Copyright 2015