Nyheter

Vi blev årets hållbara projekt i CIO-awards

Klimaträtt fick utmärkelsen bland annat med motiveringen att projektet har stor potential att skalas upp och göra stor skillnad i samhället och för miljön. Det visar god förståelse både för människor och för vad som kan göras med teknik.

– Det här känns fantastiskt. Den här utmärkelsen är ytterligare ett kvitto på hur spännande och intressant det här projektet är även om det viktigaste resultatet är det faktum att deltagarna i projektet minskade sitt klimatavtryck med 31 procent. Om alla svenskar skulle uppnå lika stora utsläppsminskningar så skulle det motsvara hälften av Sveriges mål för minskade utsläpp till 2020, säger Maria Smith, chef för miljö och socialt ansvar ICA Sverige.

Läs mer om utmärkelsen

Results from the Klimaträtt project – now available in English

“See, Understand, and Change Your Daily Climate Impact “- read about how people living in a compartment builiding cut their home, food, and transportation emissions by 31%, on average, by being given custom-estimated feedback on their climate impact, climate-friendly options, information, and inspiration.

Watch the film about Klimaträtt

The Result Report in English

 

Chalmers utvärdering publicerad

Nu har Chalmers publicerat sin rapport om Klimaträtt ,”Vetenskaplig utvärdering av ett projekt för att minska hushållens klimatavtryck”. Det är Chalmers som har utvärderat koldioxidavtrycket från projektdeltagarnas konsumtion och deras upplevelse av att försöka leva mer klimatriktigt. Det är Anneli Kamb, civilingenjör och projektassistent, Fredrik Hedenus, docent och Jörgen Larsson, fil. dr. i sociologi och som genomfört utvärderingen.

Chalmers rapport hittar du här

Se filmen om Klimaträtt!

Filmen följer Niklas och Emelie, två av deltagarna i projektet, som berättar om sina upplevelser av att leva mer klimaträtt.  Resultaten av pilotprojektet presenteras och några av projektets samarbetspartners berättar om sina lärdomar.

 

 

Filmen om Klimaträtt

Läs slutrapporten!

Projektets slutrapport innehåller en mer detaljerad beskrivning av projektet, vilka förändringar deltagarna gjorde, deras upplevelser och alla resultat.

 

Lär mer om projektet i slutrapporten

Klimaträtt hjälpte till att minska klimatpåverkan med 31 procent

På sex månader har deltagarna i pilotprojektet Klimaträtt minskat sina klimatutsläpp med i snitt 31 % inom områdena boende, mat och transport. Det kunde göra förändringarna utan större uppoffringar och de flesta säger att det gick lätt att fortsätta med de ny vanorna när de väl kommit på plats. Mat var det område som engagerade mest.

Läs hela pressmedelandet här

Svenskarna vill ha mer kunskap om sin klimatpåverkan

Mer än hälften av svenskarna önskar sig mer kunskap om vilka val i vardagen som påverkar klimatet mest. Därför introducerar ICA och Uppsalahem idag pilotprojektet Klimaträtt  där utvalda hyresgäster får tydlig återkoppling på sin klimatpåverkan varje vecka via en unik app. Genom återkoppling, kunskap och inspiration ska projektet skapa förutsättningar för att enkelt minska sin klimatpåverkan i vardagen.

Läs hela pressmeddelandet här

Presskontakt ICA Gruppen

Anna Hedström
Stategisk informatör, ICA Gruppen AB
0737-65 12 00
anna.r.hedstrom@ica.se